dinsdag 11 oktober 2016

Dag van de Duurzaamheid 2016 en twee recycle boekenleggers.

Gisteren was het de jaarlijks terug kerende Dag van de Duurzaamheid.
Sinds wij hier als duurzaam gebouwde nieuwe school aan mee doen heb ik deze dag de taak om hier aandacht aan te besteden.
Als je je aanmeldt op de site Dag van de Duurzaamheid krijg je als school een voorleesboek cadeau.
Dit jaar bevatte het voorleesverhalen over plastic die geschreven waren door pabo studenten voor onder-midden- en bovenbouw.
De dag openen we altijd op een ludieke manier...vorig jaar stonden we aan de poort lootjes uit te delen als kinderen met de fiets of te voet naar school kwamen ( zie mijn blogpost door hier te klikken).
Dit jaar hebben we gevraagd of ze allemaal iets van plastic afval mee naar school wilden brengen.


Afgelopen vrijdag heb ik het in mijn kleutergroep al gehad over "Plastic soep" die in onze oceanen drijft. Mocht je daar iets over willen zien kijk dan naar onderstaand filmpje:


Voor kleuters hebben we het probleem natuurlijk anders uitgelegd m.b.v. knuffel dieren.
Er was eens een klein visje dat iets lekkers zag glinsteren in de zee. Het was een stukje plastic maar visjes weten natuurlijk niet wat plastic is en het visje at het glinsterende stukje lekker op.
Ons knuffel zeehondje heeft het visje weer opgegeten maar kreeg toen ook dat plastic in z'n buikje en tenslotte werd het zeehondje opgegeten door een walvis die nog meer plastic in z'n buik kreeg.
Ook keken we naar dit leuke filmpje over een slim kind dat wel raad wist met het afval plastic dat haar moeder steeds zomaar op de grond gooit. De kleuters vonden het zo leuk dat we het filmpje meerdere malen gekeken en besproken hebben.


Gister ochtend om 10 over 8 in de eerste mistige herfst ochtend...ja ja het weer paste er precies bij... stonden een collega en ik als "Plastic heksen" Plastic soep te koken op ons schoolplein.
De kinderen vulden onze soep aan met het plastic dat ze van thuis mee gebracht hadden.
De soep ketels werden steeds voller!


De hele ochtend is er voorgelezen uit het actie boek door twee ouders.
Daarna werd er in de soep gekeken en werd er nagepraat over o.a. wat doe je met afval plastic, wat hadden ze vroeger in plaats van dit plastic, wat kunnen we zelf doen om "plastic soep" te laten verminderen?


We kregen ook een recycle plastic knikker potje voor op onze speelplaats.


De voorlees ouders hebben we bedankt met een duurzame chocolade reep waar bij ik weer twee boekenleggers maakte.
Jullie weten dat ik hou van recycle freubelen dus deze keer ben ik natuurlijk uitgegaan van plastic.
Deze boekenleggers heb ik gemaakt:


De basis is plastic afval van een verpakking voor clear stempels.
Het plaatje vond ik op internet, ik heb het gemat op dessin papier met hartjes er op van Action.


Aan de boven- en onderkant van het plaatje en de boekenlegger wat reepjes washi tape geplakt.


Boven aan een strook Plastic kant ook van Action.


Verder aan de bovenkant nog een houten wasknijpertje en een rozet bloem met knoopje.


Plastic moet je dus aan de achterkant ook mooi afwerken, dat zag er zo uit:


Zulke gezellige betrokken ouders zijn goud waard voor een school en gelukkig waren ze er blij mee!
Nogmaals bedankt Wendy en Maartje!

Met deze boekenleggers wil ik graag mee doen met de volgende challenges:
Cards  and scrap challenge Oktober 3 soorten pasteltinten klik hier
Love to scrap challenge 87 Go Pink klik hier
ABC challenge Clean & Simple klik hier

Een paar weken geleden ben ik met mijn dochter gezellig even naar de stad geweest.
Zelfs de kleding zakken worden hier gerecycled kijk maar:
Nu nog tijd nemen om hier iets "herfst-achtigs" van te maken.
Bedankt voor jullie reacties, ik lees ze graag!

20 opmerkingen:

 1. Maia wat een leuk verhaal en wat boffen die kleutertjes van jullie met zo'n leuk team ...
  Wat ben je weer leuk aan de slag geweest en zo geslaagd voor deze voorlees-ouders zijn deze boekenleggers ! Echt super hoor !
  Wat een ideetje weer op kledingzakken te gebruikten ja ik denk dat er bij jou geen papiertje in de papiermand terecht komt !
  Fijne avond, Odette.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Maia,
  Wat gezellig weer om te elzen en wat een ontzettend leuk idee om zo'n dag te organiseren. En helemaal hoe jullie het bedacht hadden met die soep. Super dat je al bij de kleuters begint met uitleggen, kan nooit te vroeg eigenlijk. En als ik zie aan mijn nichtje van 5 wat ze oppikken en hoe serieus ze da nemen! Echt heel goed!
  Zeker zijn zulke ouders goud waard. Leuke attentie maakte je voor ze en helemaal goed doordacht. Ik recycle ook en het is altijd weer leuk te zien wat een ander doet, dus dat onthoud ik weer.
  Groetjes,
  GerJanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elzen, nieuw werkwoord.... maar je tijd staat wel raar, het is 9 uur later!

   Verwijderen
 3. 2 schitterende boekenleggers heb je gemaakt Maia...en wat een leuk initiatief om de kleutertje bewust te maken van het plastic afval...Geweldig!!!

  groetjes Rosina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh! These are adorable!! That image is so sweet and I LOVE that lacy die cut on the top!! Thanks for playing with LTSCB.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie boekenleggers Maia, vonden ze vast super om te krijgen. Ik gebruik ook altijd zoveel mogelijk verpakkings materiaal om te recyclen. de Papierrol in transparant inpakpapier kan je ook heel goed gebruiken om te stansen!!
  xx Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Two fabulous tags, love the design on them. Thanks for joining us at ABC, good luck with the challenge. hugs Shirleyxxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Mia,
  een mooi verhaal laat je ons lezen!
  Hulp ouders op school zijn schaars geloof ik. Tenminste in de tijd van mijn kinderen'(vierjaar geleden) wel. Ik was er vaak (eigenlijk altijd, zo niet dan werd ik wel gevraagd!!, hihi) bij om te helpen.
  Wat ik altijd erg graag deed.
  Je boekenleggers zijn prachtig!!
  Gr Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En wij lezen je leerzame blogpost graag Maia!!! Heel goed om een les aan de plastic afval berg te wijden, die maar groter en groter wordt! Als heks een pan plastic soep te maken, blijft zeker hangen! En ja ik hielp ook heel veel mee met projecten op school had met 3.5 jaar 3 kinderen dus ja, dan ben je dat ook verplicht vind ik! Maar een mooi zelfgemaakte knutsel heb ik nooit gehad ( wel merci chocola...ook erg lekker)
  Je boekenleggers zijn PRACHTIG!!! en weer zo goed bedacht met al het plastic! Nu tijd vinden met je herfst stansjes, hihi Maar de herfst vakantie is in zicht, dus komt vast wel goed! Liefs Gerie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Maia,
  Leuk initiatief met de kleuters .
  Je boekenleggers zijn van heel leuke materialen gemaakt . Mooie boekleggers Maia
  Groetjes Doris

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een goede en leuke manier om kinderen bewust te maken van de steeds verder groeiende afvalberg. Mijn meiden durfden vroeger niets op straat te gooien, omdat ze wisten hoe erg ik dat vond en hoe boos ik daarover kon worden. Ik erger mij groen en geel aan het afval langs de wegen...ik vind het zo asociaal. Er is daarnaast nog een hoop te doen om de afvalberg te laten reduceren, ik weet van mijzelf dat ik daar ook nog wel een paar verbeterpunten heb zitten. Gelukkig word ik mij dat steeds meer bewust, net als de kinderen op jouw school.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig wat is deze leerzame dag in een heerlijk soepje veranderd Maia. Volgens mij blijft informatie zo ook veel beter "hangen" bij de jeugd. Zelf gruwel ik ervan als mensen iets op straat weggooien, mijn jas-en broekzakken zijn gewend aan prullen die nog weg moeten in de prullenbak. Sinds het knutselen recycle ik al veel meer maar ook bij mij zijn er nog verbeterpunten hoor.
  Leuk en toepasselijk cadeau heb je voor de hulp-ouders gemaakt en het idee van stansen uit een papieren tas is ook erg gaaf. Ben benieuwd wat voor moois je daar mee gaat freubelen. Dank je wel voor je leuke reacties steeds bij mij, ik geniet ervan :)
  Lieve groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat goed dat jullie school daar aandacht aan besteed en dan bij jij ook wel de uitgelezen persoon om daar iets creatiefs van te maken! Leuk ook de cadeautjes voor de moeders. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Maia,
  wat een leuk idee om het over plastic soep te hebben, ik zag deze vreselijke vervuiling al eens in een natuur programma..Het is wel heel aanschouwelijk voor de kleuters, als jullie er soep van maken, leuke foto's trouwens..
  Mooie tags heb je gemaakt, leuk het plastic kant (heb ik ook nog)..
  wij hebben hier containers voor het plastic afval, ik let daar heel goed op en ik spaar doppen voor de hulphonden.. Als iedereen nou zijn steentje bijdraagt..
  groetjes,
  Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk idee om plastic soep te maken als heksen verkleed. De kinderen zullen het erg leuk hebben gevonden. Je hebt ook hele leuk originele bedankjes gemaakt en ook een heel goed idee on de de stansen uit de Primark tas te maken. groetjes, Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Maia
  Wat een leuke blogpost heb je weer gemaakt. Geweldig hoe jullie dit gepresenteerd hebben aan de kleuters. Leuke attentie heb je gemaakt voor de ouders. Dat wordt zeker gewaardeerd. Wij zitten volop in de kinderboekenweek, ook erg leuk.
  Top idee om zakken te gebruik voor het stansen van herfst spulletjes. Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel goede manier om dit onderwerp zo bij de kleuters onder de aandacht te brengen!
  De boekenleggers zijn heel mooi!
  groetjes, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dag Maia, allereerst bedankt voor je leuke reactie. Ik werd er heel nieuwsgierig van dus kom ik graag kijken. Ik heb wat rondgekeken en ik ben volger geworden. Jouw boekenleggers vind ik leuk! Hoe je alles schrijft ook! De materialen die je een tweede leven geeft ook! Ik ga je graag volgen! Fijn weekend ! Liefs Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke boekenleggers in pasteltinten!
  Leuk dat je mee doet met de maandchallenge van Cards & Scrap. Groetjs Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig zeg dat filmpje.... Mooi zo n dag, de kinderen zullen er veel van meegenomen hebben. Je boekenegers zijn super leuk!

  BeantwoordenVerwijderen